Staaroperatie

Oogarts Feike Gerbrandy is een zeer ervaren oogchirurg. Hij heeft de afgelopen jaren duizenden staaroperaties verricht.  Het percentage complicaties is zeer laag en ligt onder het landelijk gemiddelde.

Voor staaroperaties hebben wij samenwerkingsverbanden met OPSIS Oogziekenhuis in Amstelveen en het OMC Zaandam. Patienten van het OMC Amstelland worden voor de operatie doorverwezen naar Amstelveen of Zaandam. Deze operaties vallen volledig onder de zorgverzekering.

Nadat het operatieve traject is afgerond komt u voor verdere controles weer terug naar Diemen.

Vroeger werd bij iedereen een “standaard” lens geïmplanteerd. Tegenwoordig kiezen echter veel mensen voor een “premium” lens. Dat zijn de torische lenzen ( die cylindersterkte corrigeren) of multifocale( trifocale)  lenzen waardoor je geen bril meer nodig hebt.

Trifocale lenzen hebben als voordeel dat er in de meeste gevallen geen bril meer nodig is. Nadeel is dat niet iedereen geschikt is voor een dergelijke lens. Mensen die graag van hun bril af willen kunnen wel geschikt zijn. Mensen die haarscherp beeld belangrijker vinden dan een bril kunnen beter niet voor een dergelijke lens kiezen.

In de oogheelkunde zijn de tarieven tegenwoordig zo laag dat ziekenhuizen nog net geen verlies leiden op de staaroperaties.  Op “premium” lenzen zit nog wel wat marge. Het blijft echter zaak om zeer kritisch te zijn bij de keuze voor een multifocale lens. Dit geldt niet voor een torische lens. Dit is van een bepaalde cylinder sterkte bijna altijd verstandig.

Wilt u goed zicht of van uw bril af? 

Als u goed zicht belangrijker vindt dan het wel of niet moeten dragen van een bril is het verstandig om voor een monofocale lens te kiezen. Als u het kunnen functioneren zonder bril belangrijker vindt dan goed zicht kan een multifocale lens een goede keuze zijn.

 

Waarschuwing: klachten van bewegende vlekken (jaren) na een staaroperatie?

Na een staaroperatie is het risico op netvliesloslatingen blijvend verhoogd. Mocht u dergelijke klachten krijgen laat uw ogen dan op korte termijn (<1 week) controleren. Bij zeer  hevige klachten kan een spoedconsult nodig zijn.