Ervaringen van patiënten

Zorgkaart Nederland:

In Nederland is dit de grootste site waar de patient zijn arts kan waarderen.

Patient Interviews:

 

Film van behandelingen:

Ervaringen

Ervaring van patient die via patientenfora uit Canada is overgekomen voor succesvolle behandeling:

De 67-jarige Ton Reuvers, geboren in Nederland en sinds 46 jaar woonachtig in Canada waar hij voor zijn pensionering werkzaam was als “Environmental Manager”, had ruim een jaar last van zogenaamde “floaters”: bewegende wazige vlekken in het beeld. De klachten werden dermate storend, dat een glasvochtoperatie (vitrectomie) werd overwogen. Omdat hij dat een te grote ingreep vond ging de heer Reuvers op zoek naar alternatieve behandelmogelijkheden. Die bleken er in Canada niet te zijn. Via een patiëntenforum op internet (www.floaterlaser.nl) kwam hij terecht bij oogarts Feike Gerbrandy. Lees de brief van Ton Reuvers: Canadees komt speciaal naar dr Gerbrandy voor floaterlaser (PDF)

Brief van een dankbare patiente uit Oss aan vier Nederlandse oogartsen, die niet wisten dat een laserbehandeling mogelijk was:

Geachte dr. T,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende. Het betreft een behandelmethode voor floaters met de Yag-laser. In de USA wordt de behandelmethode al ruim 20 jaar toegepast en nu, sinds september 2009, ook in Nederland door één oogarts, nl. dr. F. Gerbrandy.

Zelf ben ik, in twee behandelsessies, succesvol bevrijd van de z.g. Weiss ring in beide ogen. Mijn gezichtsveld is weer helder. Dit is bevestigd na onderzoek in het ZH Bernhoven te Oss.

Voor patiënten met floaters biedt deze behandelmethode met de Yag-laser een mogelijkheid om verbetering in hun situatie te brengen.

Duidelijk is dat veiligheid en effectiviteit nog niet officieel zijn aangetoond in wetenschappelijke publicaties. Er zijn de afgelopen 20 jaar in de USA wel duizenden patiënten succesvol behandeld maar dat wordt bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs nog als experimenteel gezien.

Wat wil ik bereiken met deze brief?

Mijn wens is dat patiënten met floaters op de hoogte worden gesteld van het bestaan van de behandeling met de Yag-laser in Nederland. Patiënten kunnen dan zélf beslissen of zij zich, indien mogelijk, daadwerkelijk laten behandelen, ook als u als behandelend arts dit nog niet adviseert.

Rest mij alleen nog aan om te geven dat het hebben van floaters een behoorlijke wissel trekt op je dagelijks functioneren, er mee leren leven is niet voor iedereen weggelegd.

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

M.B. Mulders
Oss

Ervaring van patient die na een auto-ongeluk geconfronteerd werd met oogfloaters en zich na succesvolle floaterlaser behandeling herboren voelt:

Vanaf juli 2007 werd ik, na een auto-ongeluk, geconfronteerd met mouches volantes cq floaters. Mijn oogarts deelde mij mee dat ik er maar mee moest leren leven: “Na verloop van tijd ben je er aan gewend en ervaar je ze niet of nauwelijks meer…..”, was zijn opmerking.

Dit ging voor mij helaas niet op, ik werd er ‘gek’ van. Ook consulten bij 2 andere oogartsen leverden in feite niets op: een vitrectomie operatie behoorde wel tot de mogelijkheden, maar was vanwege het feit dat ik maar 1 goed oog heb geen optie, daar er natuurlijk altijd wel wat mis kan gaan. M.a.w. ik moest er wel mee leren leven…….

De mouches hadden impact op mijn gehele welzijn: ik werd chagrijnig, lusteloos en lag bijna elke avond omstreeks 21.00 uur in bed. Ik zag het vaak letterlijk en figuurlijk niet meer zitten!

Begin februari 2011 vond ik op internet een artikel over Dr. Feike Gerbrandy van het oogziekenhuis Zonnestraal te Hilversum: hij zou op 18 februari een presentatie geven met de titel “YAG floaterlaser is effective and safe enough to be the treatment of first choice for vitreous floaters`. Ik heb toen via de mail direct contact gezocht. Dit ging zo gemakkelijk en laagdrempelig dat ik direct een afspraak heb gemaakt. Op 10 en 28 maart heb ik een YAG laserbehandeling gehad met een geweldig resultaat! Hoewel niet alle floaters zijn verdwenen, ben ik herboren! De floaters die er nog zitten kunnen waarschijnlijk in de nabije toekomst ook nog behandeld worden: Dr Gerbrandy wil namelijk nog een ander YAG laserapparaat aanschaffen dat ook floaters kan raken die erg diep in het oogvocht zitten. Zodra dat apparaat binnen is, ben ik er ook.

PP  (Johann Schmid)

mijn Nederlandse afkomst en de uitstekende reputatie van Oogziekenhuis Zonnestraal maakte een behandeling in Nederland aantrekkelijk. We besloten het nuttige met het aangename te verenigen en ons verblijf te verlengen om familie te bezoeken. Mede doordat de behandelingen bij Oogziekenhuis Zonnestraal in Lelystad zo voorspoedig verliepen, kunnen we terugkijken op een zeer prettig verblijf in Nederland.”

Kunt u de klachten die u ondervond beschrijven? Reuvers: “Mijn gezichtsbeeld werd verstoord door een donker web en ringvormige fragmenten en een soort wolkjes die zich voortdurend in mijn gezichtsbeeld bewogen. Dat was hinderlijk bij het lezen, computergebruik en autorijden.”

Hoe heeft u de behandeling ervaren?

Reuvers: “Ik had me van te voren uitvoerig ingelezen en de behandeling was dan ook zonder verrassingen. De behandeling zelf was pijnloos en duurde bij mij, vanwege het grote aantal floaters, ongeveer 30 minuten per behandeling. Het resultaat was, na de uitwerking van de verdovingsdruppels, direct merkbaar.”

Oogarts Gerbrandy:

“De heer Reuvers ondervond veel hinder van zijn klachten. Op de zogenaamde Floater Severity Scale, een klachtenschaal van 1 tot 10 (waarbij 1 staat voor geen last en 10 voor heel veel last) scoorde hij 8. Na 1 laserbehandeling was dit teruggebracht naar 4 en is hij voor een 2e keer behandeld. Na de 2e Floaterlaser scoort hij slechts een 2.5. Dat is een goed resultaat.” Gerbrandy over de techniek: “Floaterlaser is een lastige techniek om onder de knie te krijgen. Ik pas deze techniek nu ruim 1,5 jaar toe en de resultaten worden steeds beter. Gemiddeld ondervindt 92 % van de patiënten die behandeld zijn dermate verbetering, dat men er geen last meer van heeft.

Een kleine 5 % van de met de laser behandelde patiënten knapt onvoldoende op en dient alsnog te worden geopereerd. De oorzaak is meestal dat de floaters te uitgebreid waren of zich buiten bereik van de laser bevonden. Een floaterlaser heeft veel minder risico’s en complicaties dan een operatie. Anders dan bij een operatie wordt bij een laserbehandeling het oog niet geopend dus is er geen kans op infectie. De kans op staar is erg klein (< 0,5% in tegenstelling tot bijna 100 % na operatie). De kans op een netvliesloslating is nihil terwijl dat na een operatie kan oplopen tot 9 %.

Bovendien is de herstelperiode te verwaarlozen: op autorijden de eerste paar uur na, kan een patiënt direct na de behandeling weer volledig functioneren. Deze voordelen maken dat een floaterlaser de behandeling van 1e keus zou moeten worden bij storende glasvochttroebelingen. In die gevallen waar het niet mogelijk is kan dan een operatie overwogen worden”, aldus Gerbrandy.

Hoe weten patiënten u te vinden? “Patiënten uit de hele wereld weten me te vinden via de patiëntenfora www.floaterforum.nlwww.glasvochttroebe.forum2go.nlwww.floaterlaser.nl en, zoals de heer Reuvers via info@floaterlaser.nl. Alle e-mails met vragen beantwoord ik zelf.”

Wat zijn “floaters” precies?

Midden in het oog tussen de lens en het netvlies zit het glasvocht. Dit bestaat voor 99% uit water en voor de rest voornamelijk uit eiwit. Dit eiwit kan strengetjes of klontjes vormen die het zicht kunnen belemmeren. Er zijn verschillende termen voor deze vlekjes (glasvochttroebelingen, mouches volantes of floaters). Een floater is een troebeling binnen in het oog die als een schaduw op het netvlies wordt geprojecteerd. Mensen zien hun floaters als bewegende wazige vlekken in het beeld. De klachten kunnen zo storend zijn dat een operatie overwogen kan worden om de floaters te verwijderen middels een operatie of een – minder belastende – YAG-laserbehandeling.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

De patiënt wordt in een zittende houding geplaatst met kin en voorhoofd tegen een steun, net als bij een oogmeting. Vervolgens kijkt de oogarts met behulp van een lensje naar het te behandelen gebied en verwijdert de floaters. Doordat het oog met druppels is verdoofd, voelt de patiënt hier niets van. De laserbehandeling, die poliklinisch plaatsvindt, duurt 10 tot 30 minuten. Soms lukt het niet de floaters in één keer weg te krijgen, dan moet er een vervolgbehandeling (soms meerdere) worden gepland. Soms ontstaan in een later stadium nieuwe floaters, die dan weerbehandeld kunnen worden. Tot slot de heer Reuvers, vanuit Canada: “Ik ben tevreden met het resultaat, de behandeling heeft mijn kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd. Alle lof voor oogarts Gerbrandy en zijn team: ik ben blij dat hij mij met deze techniek vrijwel volledig van mijn klachten heeft kunnen afhelpen.”

NB: enige tijd na de laser had een aantal klonten zich opnieuw verzameld tot een hinderlijke sliert. Hij komt begin 2012 terug voor een touch up laserbehandeling.  Hoe deze klonten ontstaan wordt mooi beschreven door Johnson op onderstaande site. Er wordt uitgelegd waarom de floaters in sommige gevallen terugkomen.

Wat de floaters betreft ben ik minder positief.  Na de behandeling

waren er fragmenten die zich in vrij korte tijd verbonden and nu een

aantal knooperige slierten in mijn gezichtsbeeld vormen.  Subjectief

geef ik een last van 6-7 aan. Dit verschijnsel word beschreven bij Dr

Johnson in Irvine, California.  Hij geeft het grafisch aan hoe de

patient dit ondervindt in “example 2” in deze link:

http://www.vitreousfloatersolutions.com/expectations.html

Patiëntenênquete

Alle mensen behandeld tussen november 2011 en juli 2012 hebben een online enquete ontvangen waarin werd gevraagd naar hun ervaring over de floaterlaser.

Hieronder staan alle reacties die patienten hebben ingevuld in de online enquete. De reacties zijn niet bewerkt.

17-3-2013 19:15

prima

16-3-2013 19:13

tevredenheid in het algemeen

16-3-2013 19:04

fijne behandeling, grandioos.

16-3-2013 18:47

draadjes waren niet zo erg en zijn nu helemaal weg. en behandeling van rimpeltjes in lens is ook goed gegaan, wel zijn er nog klachten

16-3-2013 18:36

zeer geslaagd en zal het iedereen aanbevelen het te doen.

16-3-2013 18:21

blij te horen dat er iets mogelijk was. behandeling heel prettig. blij met elke winst, teleurgesteld dat het weer wat terugloopt. goede nazorg.

15-3-2013 14:05

prima, doen!

15-3-2013 13:42

perfect. snelle behandeling, ook nabehandeling erg snel.

15-3-2013 13:05

heel blij en heel tevreden en is een stuk rustiger geworden na het verdwijnen van de vlekken

14-3-2013 17:31

Het enige verleende van de behandeling vind ik iedere keer dat tikje achter op de hoofd/nek.

14-3-2013 17:05

goeie behandeling.

14-3-2013 15:16

acurate service, eenvoudige behandeling

14-3-2013 15:11

helemaal prima, dokter Gerbrandy uitermate rustig

14-3-2013 14:38

heel goed, heel integer, netjes en behulpzaam. zorgvuldig.

14-3-2013 14:24

na halve dag geen problemen meer en hele behandeling heel erg fijn.

14-3-2013 13:15

prima behandeling, goed geslaagd!

 

13-3-2013 21:34

Eindresultaat: de Weiss ringen zijn verdwenen, ik ervaar mijn gezichtsveld weer als helder en geniet van de rust die is weergekeerd in beide ogen. Daarnaast heb ik de typische lichtinval in beide ogen, bij zowel van links- als rechtskomend lamplicht, niet meer waargenomen na het laseren van de floaters.

13-3-2013 21:22

Mijn ervaring is dat de grote delen minder dominant aanwezig zijn, de kleine delen blijven lastig bij een hoge lichtintensiteit.

 

13-3-2013 19:45

helpt wel, dus rechtvooruit weer beter zicht

13-3-2013 19:12

stevige behandeling (ingrijpend), resultaat langzamerhand “zichtbaar”. Ging niet vanzelf, klein stapje per behandeling.

13-3-2013 18:50

Snelle, pijnloze behandeling. Verbetering is onmiddellijk te merken.

 

10-3-2013 20:38

pijnloos en snel

10-3-2013 15:05

met lezen minder last

10-3-2013 10:44

de ervaringen zijn positief, jammer dat het nog niet het optimale resultaat heeft

8-3-2013 11:58

Zeer goed resultaat op een simpele manier!

8-3-2013 9:35

goed geen narigheid ondervonden waar ik wel bang voorwas dank hiervoor !!!!

 

6-3-2013 22:39

Ik ben zeer tevreden over dokter,Gerbrandy. Hij heeft mij gewaarschuwd dat het een grote klus zou worden om de floter weg te halen,ik ben dan ook nog niet klaar met alle behandelingen,en heb een paar bijkomende symptomen en wil dit bespreken met de dokter,maar beveel iedereen de laser aan en de dokter Gerbrandy ik vindt het uitstekend werken en zeer vriendelijk en hij verstaat zijn vak goed.

6-3-2013 18:09

mijn leven is 100 procent verbetert was zwaar depri

 

4-3-2013 15:05

floaters concentreerden zich tot een zwarte vlek, dat beinvloedt je gezichtsvermogen. Nu nog wel floaters, echter niet (te) hinderlijk

 

3-3-2013 12:22

Had primair een soort sneeuwstorm in het perifeer gezichtsveld van het linkeroog, erg storend. Volledig weg, evenals de iets minder storende vlekken.

1-3-2013 20:36

goede ervaring. geen bijwerkingen. niet vervelend om de behandeling te ondergaan.

1-3-2013 15:07

Behandeling nauwelijks belastend. Effect na eerste behandeling het grootst.Positieve effecten vervolgbehandelingen minder groot,

1-3-2013 14:03

Eerste resultaat goed, later in LIoog in mindere mate weer floater.Over 1jaar weer controle.

1-3-2013 11:13

Het foaterlaseren is goed bevallen.Het resultaat is redelijk,maar moet nog wel een keer als dat kan.

1-3-2013 0:04

Vlak na de behandeling merkte ik geen verschil, maar tegenwoordig lijkt het aardig goed.

28-2-2013 19:59

het gezichtsvermogen is behoorlijk verbeterd.

28-2-2013 14:59

Behandeling is pijnloos en resultaten positief

28-2-2013 14:15

het is verbeterd maar nog niet optiemaal

28-2-2013 14:02

Zeer patientvriendelijke behandeling, weinig belastend en zeer effectief.

28-2-2013 12:42

Ik ben zeer goed behandeld, alles werd duidelijk verteld en iedereen is erg vriendelijk.

28-2-2013 12:27

Vanwege de tegen elkaar in bewegende floaters in beide ogen was het kijken in het algemeen een te vermoeiende bezigheid geworden. Ik wilde na het opstaan ’s ochtends liefst na 10 minuten alweer m’n ogen dichtdoen. De behandeling heeft een grote verbetering gegeven.

28-2-2013 8:58

De floaters die in het zicht zaten (als het ware recht voor mijn pupil) zijn weg. De behandeling zelf was goed te doen en de arts was zeer plezierig.

28-2-2013 0:07

grote verschuivende floater die geheel verdwenen is

27-2-2013 22:28

Pijnloos, maar niet makkelijk te verwijderen.

27-2-2013 18:24

erg goed doen geen pijn snel resultaat ben erg bij mee

27-2-2013 16:51

Zeer prettige behandeling, bijna pijnloos met een fantastisch resultaat.

26-2-2013 19:44

Pijnloze behandeling, snel klaar, Goed resultaat

26-2-2013 18:04

Ik ben blij dat ik weer goed kan zien en heb geen last gehad van de behandeling en ook niet daarna. Maar na een paar maanden kreeg ik toch weer last en denk dat ik volgend jaar weer inieder geval voor controle bij dhr Gerbrany zal komen.

26-2-2013 16:07

Pijnloze behandeling, verbetering met het lezen op beeldscherm en autorijden

26-2-2013 16:03

De storende dichte floater pit in zichtveld is weg. Meer ‘licht’ in het oog.

25-2-2013 23:06

snelle, pijnloze behandeling die een direct resultaat oplevert. Na elke behandeling waren de floaters merkbaar minder geworden.

25-2-2013 16:00

geen onprettige behandeling met een snel en bevredigend resultaat

25-2-2013 10:28

Zeer goed moet voor iedereen beschikbaar zijn.

24-2-2013 21:21

In het ziekenhuis gaf de oogarts aan dat ik moest proberen de floaters te negeren. Dat ging heel lang goed tot er een grote floater in mijn rechteroog kwam en ik deze niet meer kon negeren. Gelukkig heeft Dr. Gerbrandy na veel vooronderzoek (ik heb een hoge min sterkte -14) in samenspraak met mij besloten om de floater aan te pakken. Het resultaat was verbluffend goed. Helaas heeft dat deel vd floater dat is blijven zitten zich weer aan andere deeltjes gehecht. Na de tweede behandeling hebben we deze weer aangepakt. Nu vier behandelingen verder is de floater een stuk minder groot en kan ik veel beter functioneren. De behandeling is snel, effectief en je hebt geen last van bijwerkingen. Nu afwachten hoe mijn ogen zich de komende tijd gaan ontwikkelen. Als ik problemen heb zal ik zeker weer zonder nadenken gebruik maken van de expertise en hulp van Dhr. Gerbrandy.

24-2-2013 14:41

Laser behandeling werkt goed en is niet erg belastend voor patient. Resultaat is goed.

24-2-2013 11:40

Ik ben erg blij dat deze behandeling er is. Ik liep al heel lang rond met het idee dat er niks aan te doen was. Ik ben erg tevreden met het resultaat. Ik heb helemal geen pijn gehad tijdens de behandeling.

24-2-2013 9:28

Ik had een grote floater links, die vooral hinderlijk was bij lezen. Na laseren is het aanzienlijk verbeterd. Ik heb nog wel last van floaters, maar die beinvloeden het gezichtsvermogen niet erg.

 

23-2-2013 22:05

IN EEN WOORD FANTASTISCH !!!

23-2-2013 19:49

De grote bromvlieg werd een gewone vlieg, vervolgens een mug en toen een spinnetje( geweldig resultaat door terugkerende rust in ’t oog)

23-2-2013 15:44

Ben heel bli dat Drs Gerbrandy mij van die grote floater af heeft geholpen.Nogmaals bedankt.

 

23-2-2013 10:21

Zeer effectief en de behandeling is niet als belastend ervaren

23-2-2013 9:54

Minder ingrijpend dan een operatie. Geweldig resultaat. Ondanks dat er na ongeveer een jaar zo af en toe, heel even weer wat voorbij komt. Maar niet te vergelijken met de situatie voor de laserbehandeling. Mocht het in de toekomst veel erger worden dan zal ik zeker contact opnemen, om eea weer te laten bekijken.

23-2-2013 8:20

Ik had last van floaters na een netvlieloslating. De behandeling was pijnloos en direct effectief. enige tijd na de eerste behandeling leek het alsof de floaters iets meer terug kwamen en gaandeweg ging het meer storen. Na de tweede behandeling trad wederom een grote verbetering op. Dat is nu circa drie maanden geleden. Ik heb er nog wel wat last van, maar als het niet meer wordt heb ik geen volgende behandeling nodig.

22-2-2013 23:06

de meest vervelende floater waar ik constant veel hinder/last van heb is nu compleet weg, ik ervaar het als een grote opluchting na de behandeling te hebben gehad. Ik heb nog wel andere floaters in het oog waar ik alleen niet zo veel last van heb als voorheen.

 

22-2-2013 21:11

Erg goede en vriendelijke behandeling van de oogarts en personeel. Tevens snel afspraak mogelijk

22-2-2013 19:36

Het is een pijnloze behandeling en het heeft een positieve uitwerking op de floaters die enorm irritant zijn

22-2-2013 19:18

ik ben zeer tevreden over de behandeling en uitleg over de floaterlaser

22-2-2013 19:16

Ik kan er maar 1 ding van zeggen en dat is : Het heeft mij voortreffelijk geholpen. SUPER blij.

22-2-2013 17:45

piece of cake, wel meerdere behandelingen nodig voordat je resultaat hebt.

22-2-2013 16:59

Snel resultaat, pijnloos en niet belastend

 

22-2-2013 16:51

Dat het fantastisch werkt en je totaal geen last meer hebt